All images by Diana Bloemendal


Kreupelheidsonderzoek bij paarden.
Soms moet je paard naar de dokter, die van ons was linksvoor wat kreupel dus brachten we een bezoek aan de Equine Clinic Honselersdijk.

Margriet kijkt eerst naar de draf van ons paard. Daarna wordt de buigproef uitgevoerd. Er wordt daarmee korte tijd druk op de gewrichten uitgeoefend en dan moet het paard meteen daarna wegdraven. Een gezond paard herstelt zich vrij snel, maar een paard dat kreupel is zal een afwijking vertonen in de draf. Een eerste aanwijzing om te kijken waar de kreupelheid vandaan komt.

Op de volte draven, ook daar haalt een arts veel informatie uit.

De ondervoet wordt verdoofd. Er gaat nu gekeken worden in welk gebied het probleem zit. Als het paard na de verdoving nog kreupel is zal het gebied er boven verdoofd gaan worden enzovoorts totdat het paard geen kreupelheid meer vertoont.

Het gebied rond de kogel wordt verdoofd.
Het probleem bij ons paard zit hem waarschijnlijk rond de kogel, er wordt besloten van dat gebied foto's te maken. Ondertussen wordt wat bloed afgenomen, het chipnummer uitgelezen en de verdoving gegeven voordat het paard de röntgenkamer ingaat, want men wil wel graag dat hij stil staat.

En van zo'n verdoving wordt een paard al heel snel heeeel slaperig...

volgende pagina ->>