Tips – Timing

Timing

Timing is misschien wel één van de meest belangrijke onderdelen van fotograferen. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je de camera nét te laat klaar had om dat ene mooie moment vast te leggen. Soms droom je je hele leven van dat  moment waarbij het licht precies goed is, je model perfect in beweging is en je achtergrond als een droom de compositie omlijst.  Je blijft er altijd naar streven. Maar dat is juist het mooie van fotograferen. Je bent er nooit klaar mee.

Als ik zelf ga fotograferen neem ik altijd de tijd om goed rond te kijken. Van tevoren zet ik de instelling van mijn camera al op wat ik kan verwachten. Ik zorg dat ik mijn sluitertijd zo instel dat ik snelle acties kan bevriezen, dus ik kies voor een korte sluitertijd. Daarna is het door de zoeker van je camera rondkijken. Als er een hoop actie gaande is, kijk dat niet teveel terug op je scherm want dan mis je misschien wel het allermooiste moment. Even checken op je beeldscherm of het beeld wel goed scherp is, is natuurlijk ok. Maar kijk en blijf kijken. Bij mij helpt het ook als ik een plekje opzoek waar geen andere fotografen staan. Supergezellig, maar je hebt allemaal dezelfde foto en het leidt enorm af.

Soms vragen mensen mij, oh, jij klikt maar één keer! En dan bedoelen ze dat ik niet trrrrrr tien beelden achter elkaar schiet. Nee dat doe ik niet graag, dan kun je net zo goed filmen. Maar dat is persoonlijk, iedereen moet doen wat hij of zij het beste vindt om het gewenste resultaat te behalen. De regels bepaal jij. Ik vertrouw het liefst op mijn timing en techniek en dat is een kwestie van veel oefenen én een gevoel ontwikkelen voor het juiste moment.

Maar goed timen bij paarden, hoe doe je dat? Bij mij werkt het het beste bij de draf als ik het (bijvoorbeeld linker)voorbeen naar voor zie bewegen om dan af te drukken. Op het moment van afdrukken zit het been dan in de perfecte positie. Mooi naar voren met een lichte buiging erin en dan moet het rechter achterbeen nog met de hoef aan de grond staan.

Bij galop druk ik meestal af als de beide voorbenen naar voren gaan, dan weet ik dat er een achterbeen nog aan de grond staat en het paard mooi ‘bergopwaarts’ galoppeert.

Bij het springen is het mooiste moment als het paard recht boven de hindernis hangt met de benen mooi onder zich gekruld. De ruiter zie je dan vaak al naar de volgende hindernis kijken. Als de achterbenen loskomen van de bodem is dat het moment om af te drukken.

Maar, ieder paard beweegt anders. Sommige paarden zul je snel op het goede moment vast kunnen leggen, andere zijn juist heel lastig vast te leggen. En pony’s! Die bewegen pas snel!

Om het kort samen te vatten, timen is een gevoel ontwikkelen voor de uiterste spanningsboog van een beweging en op dat moment afdrukken.

Vond je dit een nuttig artikel? Heb je meer vragen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *