“De ruiterij van Oud-Beijerland” oftewel een eigentijdse visie op de Nachtwacht van Rembrandt

2019 Was het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn, de grote Hollandse schildermeester uit de 17e eeuw. Het rijksmuseum schreef ter gelegenheid daarvan een unieke wedstrijd uit, Lang Leve Rembrandt, waarbij je een kunstwerk mocht opsturen dat was geïnspireerd op Rembrandt. Een *pling* diende zich aan in mijn hoofd. Zou het lukken om de Nachtwacht van Rembrandt na te maken, maar dan met ruiters en amazones? Dát zou pas leuk zijn.

Ik stuurde een appje aan Stephanie Bezemer van Hippisch Centrum Hoeksche Waard met de vraag of ze daaraan mee wilde werken. Ze reageerde meteen heel enthousiast en ze had al snel een legertje vrijwilligers bij elkaar die wilden figureren in de foto.

Ik downloadde een hoge resolutie afbeelding van het schilderij (dan kan gewoon op rijksmuseum.nl) en bekeek het centimeter per centimeter en ontdekte steeds meer mensen en details. Ik kreeg alleen nog maar meer respect voor de oude meester. Wat zit dit schilderij briljant in elkaar en hoe prachtig is het geschilderd. Daarna trok ik alle figuren over en maakte  een basis werktekening. Elke figuur in de tekening kreeg een nummer en elk nummer correspondeerde met één van de gecaste figuranten. Zij kregen een afbeelding van het schilderij en hun plaatsje in de foto toegezonden met de vraag om het origineel zo goed mogelijk te bestuderen. En dat deden ze!

Op 2 februari legden we papiertjes met nummers uit in de binnenmanege van het Hippisch Centrum zodat iedereen wist waar ze moesten staan. Het grote zwarte doek werd opgehangen, lampen geïnstalleerd en de camera op scherp gezet. Na een poosje schuiven met iedereen was ik er tevreden over. Zelfs het hondje en de pony deden hun best.

De dagen erna bewerkte ik de foto na. De achtergrond werd vervangen door een deel van het originele schilderij. Ik monteerde de strobalen erin en ook de staldeuren uit de manege. Finetuning qua kleur en hier en daar wat versterken en verschuiven en toen was hij voor mijn gevoel zo goed als af. Het leukst vond ik trouwens dat alle mensen die op de foto staan met z’n allen in één keer zijn gefotografeerd. Er werden dus geen foto’s apart gemaakt en daarna bij elkaar gezet in photoshop! Alhoewel, 1 mens shopte ik er wel in, mijzelf. Men zegt dat Rembrandt zichzelf in het schilderij verwerkte, al is daar geen bewijs van. Ik heb mijzelf op dat plekje gezet :-).

De foto is inmiddels opgestuurd naar het Rijksmuseum. En al wint hij geen prijs, wij hebben aan deze avond een unieke foto overgehouden die in menig huiskamer en in de manege hangt.

Reacties zijn gesloten.