Frankrijk onder een heldere sterrenhemel

We bezochten Frankrijk rond de jaarwisseling. Onder een prachtige sterrenhemel, koud maar overweldigend. Dit keer trokken we er enkele malen in de avonduren op uit om de sterrenhemel vast te leggen. Een buitenkansje want er was nog geen maan en dus konden we eindeloos doorgaan zolang de assistentie en de apparatuur het volhielden (reservebatterijen in de broekzak). Als er geen maan is, is het HEEL donker maar dat is perfect voor foto’s van de sterrenhemel.
We hadden onze zinnen gezet op de ruïne van Chateau de Montgilbert in Ferrieres sur Sichon. Gewapend met zaklantaarns en goed ingepakt tegen de kou reden we over smalle landweggetjes naar het kasteel. We klommen naar boven en gingen de toegangspoort door. Langzaam wenden onze ogen aan het duister en werden de contouren van de vervallen muren zichtbaar. De sterrenhemel was overweldigend en de Melkweg en Venus waren goed zichtbaar. Aan de slag! Hieronder een uitgebreid fotoverslag van een weekje sterren, ijs en de schitterende natuur van de Montagne Bourbonnaise.

In onze tuin staat een echte Harry Potter Whomping Willow, tenminste, zo ziet hij er in de winter uit. In de zomer is het onze schaduwboom.

Chatel-Montagne


melkweg, fotografie nachthemel, night sky photography, milky way
De melkweg stond precies goed, boven onze ‘beukwilg’

Genoeg in het donker rondgelopen, we gaan even een wandeling maken in Vichy. De Puy de Dome is nog net zichtbaar als we op weg gaan.
Puy de Dome
Het park langs de Allier was een sprookjesbos geworden door de aangevroren mist:

Vichy, Parc de l'allier


De oprijlaan bij het Hippodrôme zag er ook fraai uit:
Hippodrome de Vichy


Dan een wandeling langs het stuwmeer van Saint Clément:

Lac de Saint Clement, stuwmeer

En zo ziet het meer er van andere kant uit, ’s avonds. Venus en de Melkweg spiegelen zich in het ijs van het stuwmeer.

’s Morgens groeien er op bladeren in de tuin de meest mooie ijskristallen:


Een ritje door de Montagne Bourbonnaise:


Dan wordt het tijd voor de expeditie naar het Chateau de Montgilbert, maar eerst thuis de apparatuur testen:


Als we door de toegangspoort geklommen zijn zien we dit, jammer dat een deel nog in de steigers staat.
Het zit erop, tevreden rijden we terug naar huis.

Croix Cognat, voor onze deur.

De dagen erna is het mistig, we zijn dus net op tijd geweest met de foto’s.

We gaan dit jaar in Zuid-Afrika ook de sterrenhemel vastleggen rond de West Kaap, Limpopo en dan de grens over naar Botswana en Zimbabwe. Want reken maar dat je in de bush geen last hebt van strooilicht.
Als we weer terug zijn gaan we in augustus in Frankrijk een mini workshop nachtfotografie organiseren in samenwerking met Aire les Biefs. Heb je daar zin in? Stuur dan snel een mail.

Reacties zijn gesloten.