Sharing the territory – toeristen

In Botswana is er wild in overvloed. Er mag niet gejaagd worden en er wordt streng op stropen gecontroleerd. Toeristen zijn echter meer dan welkom want die komen de economie en het behoud van de natuur ten goede. Botswana heeft één van de mooiste en grootse natuurgebieden ter wereld, de Okavango Delta. De delta is zo’n grote binnenlandse watermassa dat er zelfs eb en vloed bestaat. Rond de delta vind je ongelooflijk veel wild. In Botswana staan geen hekken om de natuurparken, de dieren kunnen dus overal heen en dat doen ze dan ook. Dat betekent dat je als reiziger door de bush goed om je heen moet kijken als je af en toe toch echt even je auto uit moet. En dan ben je gespitst op elk geritsel in de Mopanibomen en -struiken om je heen. Want zag je daar naast de Landcruiser zojuist niet een paar verse leeuwensporen? In de natuurreservaten kun je uren en uren rijden zonder dat je een ander mens tegenkomt. Op sommige plekken moet je de natuur delen met anderen, en dat is helemaal niet erg, als je daarna maar weer dagen de bush in kunt verdwijnen.

De Chobe rivier is één van de plekken die je moet delen met anderen.  
 
In Moremi rijd je urenlang alleen door de bush. Als je dan je kamp hebt opgezet kan het zo maar ineens gebeuren dat je visite krijgt van een kudde olifanten. Heel stil blijven zitten dus en wachten totdat ze voorbij zijn. Tenzij ze besluiten de nacht door te brengen in je kamp, dan kun je maar beter in je tent blijven ‘s nachts. Even afwassen? Nee laat maar, er staan olifanten voor het watertappunt.

Sommige olifanten zijn wel heel brutaal, en dat is echt geen normaal gedrag. Deze olifant moet een keer gevoerd zijn en geleerd hebben dat er bij mensen iets lekkers te halen valt.

Elephant Sands is een verhaal apart. Er was eens een drinkplaats waar dag en nacht olifanten kwamen drinken. Wat leuk, dacht men. Daar zetten we een paar huisjes neer en wacht, we maken er meteen een kampeerplaats van. Zo gezegd, zo gedaan. Elke middag slaan reizigers hun tenten op rond de drinkplaats van Elephant Sands. En de olifanten? Die blijven gewoon komen, dag en nacht. Ze rommelen dan wel eens aan een tentje, of schuren tegen een auto. Heel stil blijven liggen in je tentje en wachten totdat de olifanten weer verder trekken.
 

Share

Reacties zijn gesloten.