Test: Fotoboek Professional Line Saal Digitaal

Van het (van oorsprong Duitse) bedrijf Saal Digital kreeg ik de mogelijkheid om een fotoboek te maken. In het verleden heb ik eerder een fotoboek mogen maken en de kwaliteit was toen al heel goed, maar dit keer mocht ik een boek uit de Professional Line maken. Dé gelegenheid om mijn Stonehenge fotoserie van de Maasvlakte op een hele mooie manier onderdeel van mijn portfolio te maken. Ideaal om bij toekomstige exposities als naslagwerk neer te leggen voor bezoekers én het staat natuurlijk ook heel mooi als koffietafelboek.

De software is heel even wennen maar na een paar pagina’s weet je alles al snel te vinden. Je kunt kiezen voor een vaste layout maar die gebruik ik eigenlijk nooit, ik bepaal liever zelf de indeling. Dat gaat snel, je kiest een foto en achtergrondkleur en dan zijn er nog tal van mogelijkheden die je kunt toepassen op de foto. Een kleurkader waar je zelf een kleur kunt kiezen door middel van een kleurpipetje. Dat vind ik heel fijn omdat je het kader van de foto kunt aanpassen aan de kleuren in de foto. Daarnaast kun je ook een aantal maskers toepassen op de foto. Een masker houdt in dat er over je foto een soort venster wordt geplakt. Ik vind maskers die aan de randen vervagen mooi om af en toe gebruiken, zoals deze:

Het enige wat ik miste in de software zijn maskers die van links naar rechts en andersom, van boven naar beneden en verticaal vanuit het midden vervagen. De software biedt alleen een paar radiaal vervagende maskers en juist die andere gebruik ik heel vaak in trouw- en reisalbums omdat je daarmee zulke mooie achtergronden en effecten kunt creëren. Je kunt dit natuurlijk  van tevoren ook zelf doen in Photoshop maar mét maskers in de software werkt het zo veel efficiënter.
De software biedt verder heel veel extra mogelijkheden (clipart, fotobewerkingen, schaduwen) en werkt snel en soepel. Het bestelproces en het uploaden gingen zonder haperen.

Als maat voor het fotoboek koos ik 30 x 21 cm met 26 pagina’s. Daar had ik achteraf eigenlijk niet genoeg aan en het was heel eenvoudig om er een paar extra pagina’s aan toe te voegen. Het werden er tenslotte 38. Als cover koos ik een taupe hout print in leer met de coverfoto onder plexiglas. Als papier koos ik de art print.  De papiersoort en de kleur van de cover kun je achteraf nog aanpassen en dat is een optie die ik nog niet eerder ben tegengekomen in dit soort software, handig als je de uitstraling net wat meer aan je coverfoto wilt aanpassen. Als je pagina’s invoegt of een andere wijziging toepast zie je onderin rechts meteen hoe dit de prijs van je product beïnvloedt. Dat vind ik een fijne optie omdat je de kosten zo goed in de gaten kunt houden.

Na de bestelling ontving ik een bevestiging met daarin onder andere een link waar je het bestelproces kon volgen. Het boek stuurde ik op 3 februari weg en volgens de online verzendstatus zou ik hem op 8 februari binnenkrijgen. Dat is toch best snel als je weet dat het boek uit Duitsland verzonden wordt. Het boek werd inderdaad op 8 februari bezorgd. Het was goed en stevig verpakt. De plexiglas cover was beschermd met een laagje folie dat je er af moest trekken.

De eerste indruk is ‘wow’. Ik had niet eerder een boek laten maken met een plexiglas cover, ik hoorde dat het best wel kwetsbaar is voor krassen maar dat ga ik nog ervaren. Het ziet er erg mooi uit en door het plexiglas ontstaat een soort diepte in de foto. De kleur van de foto onder het plexiglas is heel mooi en de taupekleurige ledercover past er goed bij.

Het boek is strak ingebonden en geeft een luxe indruk.

Het eerst dat opvalt als je het boek openslaat is dat er geen schutbladen inzitten. Er is direct op de cover geprint en dat is iets waar je rekening mee moet houden.

Het album valt mooi plat open en het art print papier geeft een extra luxe uitstraling aan het dikke papier.
De kleuren van de foto’s komen overeen met wat ik op mijn beeldscherm zag en worden door het art print papier iets matter maar dat is een keuze die je maakt.

Conclusie: Het is een mooi koffietafelboek geworden dat ik zeker bij mijn toekomstige exposities zal gaan neerleggen. Het werken met de software van Saal ga ik in de toekomst beslist nog een keer proberen met wat andere opties qua uitstraling en papier.

 

Reacties zijn gesloten.