Sterren in Frankrijk, hoe je ze vastlegt en meer.

Frankrijk blijft een bron van inspiratie. Van echte bronnen tot sterren, onderwerpen genoeg om te fotograferen!

Vichy, in het departement Allier, is een bronnenstad. Deze bron, Célestins, is dagelijks voor alle publiek geopend en de hele dag door komen mensen hier water tappen. Je kunt het niet lang bewaren want dan slaan de mineralen neer dus het beste is om het binnen 1 of 2 dagen te drinken. Het zou goed zijn voor de spijsvertering.
Source des Celestins
Source des Celestins
imadia-5533 Source des Celestins
Een andere favoriet van ons is het Hippodrome, de renbaan in Vichy. Een van de mooiste van Europa. Het seizoen is nu voorbij maar daarom wordt er nog wel getraind.
imadia-5539 Hippodrome de Vichy
imadia-5541 Hippodrome de Vichy
In de bergen vind je een sprookjesachtige laan met reuzenbomen van 400 jaar oud.
imadia-5621 Allee des géants
imadia-5601 Allee des géants
imadia-5610
imadia-5629 zonsondergang in chatel montagne
Omdat er weinig lichtvervuiling is op het platteland in Frankrijk, is het de plek bij uitstek om te experimenteren met nachtfotografie.
Daarvoor zochten we eerst een paar mooie posities, het is  mooier als er een object op de foto staat met de sterrenhemel als achtergrond.
Dat maakt de foto interessanter.
1. Voor onderstaande foto’s fotografeerde ik in RAW zodat ik in de nabewerking (in Lightroom) meer speelruimte had om de foto’s te bewerken.
2. Zet de camera op manuele stand en op handmatige scherpstelling.
3. En gebruik een statief!
4. Belichtingstijd 10 seconden tot 20 seconden. Niet langer dan 20 seconden want dan ga je de beweging van de aarde terugzien in de sterren. Dat worden streepjes! Zelfs met tien seconden is dat al een beetje te zien.
5. Gebruik een zo groot mogelijk (lage waarde) diafragma. Ik gebruikte hier 2.8. Heb je niet zo’n groot diafragma? Gebruik dan 3.5 of 4.5 maar dan moet je wel de sluitertijd van 20 seconden aanhouden.
6. Stel de ISO in op 3200 en zet de automatische ISO af. Zo nodig kun je met de ISO spelen en liever nog zo ver mogelijk omlaag brengen.
7. Stel scherp op een heldere ster maar als dat niet mogelijk is stel je de camera in op oneindig:symbool-lemniscaat-oneindig
8. Gebruik een afstandbediening om af te drukken zodat je de camera niet aan hoeft te raken in verband met onscherpte of gebruik de zelfontspanner als je die niet hebt.
Elke omstandigheid en camera is anders dus het kan zijn dat je een beetje met de instellingen moet spelen maar dit is zo ongeveer de basis.
Deze foto maakte ik uit het keukenraam, zelfs bewolking kan mooie effecten geven:
imadia-5637 nightphotography
Het steelpannetje (Grote Beer) stond recht boven ons huis.
imadia-5571
En deze foto maakte ik in de tuin, rechts zie een clustertje sterren, de Pleiaden.
imadia-5645
We zijn een groot liefhebber van de ruïne van Chateau de Montgilbert en die hebben we meer dan eens gebruikt voor shoots. Maar ’s nachts waren we er nog nooit geweest. Bij een heldere hemel reden we over een aardedonker landweggetje naar de ruïne. Gewapend met een zaklamp en de camera al op het statief strompelden we over de lossen stenen naar boven. Links en rechts van ons ritselde het in het struikgewas van diertjes die van ons schrokken, oogjes lichtten op in het donker. Toen we door de toegangspoort kwamen bleven we even staan om aan het donker te wennen en een positie te kiezen. Met onderstaande foto’s als resultaat. We gaan daar zeker nog een keer naar terug maar dan met iets meer mensen (nu was ik er samen met Elise) en meer zaklampen!
imadia-5651 nightphotography, Chateau de Montgilbert
imadia-5653
imadia-5654
Als je ’s avonds een helder verlicht object fotografeert zoals deze kerk in Chatel-Montagne moet je uiteraard je sluitertijd drastisch inkorten om te voorkomen dat je een overbelichte foto krijgt.
imadia-5661 Eglise de Notre Dame de Chatel-Montagne
imadia-5665
Tot slot ons huis met de Melkweg er boven. Er staat een straatlantaarn voor het huis die voor fel licht zorgt maar bij deze foto is dat eigenlijk best een fraaie toevoeging.
imadia-5676
imadia-5755
imadia-5730
imadia-5760 Elise en Brutus bij de Besbre
imadia-5770 La Besbre
imadia-5788
imadia-9908
imadia-9912
imadia-5753

Reacties zijn gesloten.